En kattunge från oss är alltid:

Registrerad i Hallandskatten (WCF) (ej att blandas ihop med SKKs ID register)

Dubbelvaccinerad

ID-märkt

Veterinärbesiktad

Dolda fel försäkrad i 3 år

Kloklippt

Trygga och sociala

Över 12 v

Givetvis med stamtavla

Kattungepaket och leksaker följer med

 

Avelskatt..

Avelskatter säljes enbart till registrerade katterier med sund avel.

Att föda upp är ett enormt ansvar både mot kattungen och dess framtida familj. Utan kunskap och intresse kan man göra stor skada och skapa sorg, Inte bara för kissens familj utan för rasen. En liten ras är väldigt lättpåverkad och all oansvarig avel sätter sina spår många år framåt. Vill man bara ta en kull för att "testa på " eller för att det är gulligt med kattungar så rekomenderar vi att man istället blir fodervärd till en hona. 

När du letar efter en sphynx så var inte rädd för att ställa frågor och "snoka". Det tyder på intresse från din sida.

Kolla alltid att föräldrarna är scannade fria från HCM. Är föräldrarna några år gamla så ska det finnas färska scanningar. Ingen uppfödare kan till 100% garantera att kattungen aldrig kommer utveckla HCM men vi gör vårt bästa för att det inte ska hända.

Du kan själv hjälpa till genom att scanna din sällskapskatt. Detta hjälper oss uppfödare i vårt arbete och kan ge er flera år extra med eran kisse om sjukdomen upptäcks i tid. Kontakta oss för mera info.

 

Varning för oärliga säljare!
Det är några saker som man som köpare ska vara medveten om!


* En katt utan stamtavla är en huskatt, ingenting annat, det spelar ingen roll hur mycket raskatt föräldrana är eller hävdas vara, en katt utan stamtavla är och förblir en huskatt. Och utan stamtavla, vad bevisar att föräldrarna verkligen är de, de sägs vara?

* En huskatt får inte livförsäkras för mer än 1500:-(gäller även sphynx utan stamtavla), betala därför inte mer för din huskatt och då ska de vara vaccinerade x2, id-märkta och veterinärbesiktigade.

* Två långhåriga katter kan INTE få en korthårig unge, var uppmärksam på detta! Om en enda unge i kullen är korthårig, ja då kan det möjligen ha skett en mutation. Men flera att kattungar normalt blir korthåriga efter två långhåriga föräldrar är en genetisk omöjlighet och ett sätt att lura köpare betala mer för påstådda raser i en kattunge vilka egentligen inte existerar.

* Det finns ingen ras som heter Norsk skogskatt, men ofta kallas så gott som alla långhåriga huskatter för skogskatt. Den äkta varianten heter Norsk Skogkatt.

* Huskatten finns naturligt i alla hårlängder, att en huskatt är långhårig innebär inte att den har raskatt i sig.

* Observera att en uppfödare som har mer än en ras hemma och råkar ut för en tjuvparning mellan dessa raser kan och skall registrera dessa.


Vilka knep använder bedragarna då för att lura dig att köpa oregistrerat?

* En del hävdar att katten säljs oregistrerad för att ägaren inte är med i någon kattklubb, det kostar endast ca 350:-/år att vara med i en kattklubb. Alla som föder upp måste vara med i kattklubb, inte bara för att kunna registrera utan också för att kattklubbens uppgift är att se till att den enskilda uppfödaren följer de regler och förordningar som finns. En uppfödare som inte är med i en kattklubb kan mycket väl vara utesluten pga att denne inte skött sig.

* En annan vanlig ursäkt är att katterna säljs utan stamtavla för att fler ska ha råd med en raskatt, som jag sa ovan en katt utan stamtavla är en huskatt och ingeting annat. Det andra är att en registrering (alltså stamtavla) kostar 200:- att få ut betänk detta tvåhundra kronor, det är inte några pengar att tala om och definitivt inte något som sänker priset med ett par tusen? Så vad är det då som gör att de kan sänka priset med ett par tusen?

* Ibland säger de sig sälja oregistrerad därför att en eller båda föräldrarna är oregisterad och därför kan de inte registrera ungarna, vad beror det på? En orsak kan vara att ena eller ingen av föräldrarna ens är raskatt, uppfödaren själv kanske blivit lurad från början och så fortsätter det.

* En annan orsak till att vara mycket försiktig med att köpa oregistrerat är att det finns fel som man inte avlar på, och det kan vara en orsak till att uppfödaren inte får ta kull på katten och löser detta genom att låta bli att registrera ungarna, katten har alltså avelsförbud.

*Jag säger inte att dessa katter absolut inte skall köpas, jag säger bara var medveten om VAD det är du köper, det är en huskatt en alldeles unik underbar huskatt precis som alla våra andra underbara huskatter. Föräldrarna kommer troligen inte att vara testade, så var medveten om att det är en risk du tar, du kommer inte att få livförsäkra katten för mer än 1500:- vilket i sig kan vara helt ok, bara du vet om det och själv tycker det är ok. Så länge du inte känner att du blir lurad utan du vet vad du köper och varför.

 

 

S*Vintermånen's Acapulco by night